Vores skibe
Limfjordsmuseet råder over en flåde af limfjordsfartøjer, som alle har haft deres aktive virke på fjorden eller er kopier af originale fartøjer. Fra små åbne fiskerjoller til museets største fartøj, jagten Kirstine.
Limfjordsmuseets fartøjssamling fortæller historien om livet på fjorden i 1800- og 1900-tallet. Her er ydmyge joller, kuttere med den karakteristiske glødehovedmotor og stolte sejlskibe. Fartøjerne er for de flestes vedkommende stadig fungerende, og du kan møde dem liggende i vandet i kanalen, eller på en tur ud på fjorden.
A 230 KIRSTINE af Løgstør
Skibet er Limfjordsmuseets største bevaringsværdige fartøj. Museet købte skibet i 2013 og restaurerede det frem til 2020, hvor det sejlede i Nordens største kapsejlads for træskibe.
LODSEN af Løgstør
Lodsbåden blev i april 2009 overdraget til Limfjordsmuseet af læge Torben Grønning Mikkelsen, der har ejet båden siden 1976, hvor den blev taget ud af aktiv drift på Limfjorden.
Motorjollen INGA
Motorjollen Inga er bygget i 1950 i Skive til en gårdejer i Grættrup på Salling. Båden har stadig sin originale motor – en 1 cylindret Ideal fra Fjellebroen. Bådene blev bl.a. bygget i Løgstør.
Løgstørjollen SØSTJERNEN
Museets nyeste fartøj er Løgstørjollen. Jollen blev bygget i 1971 på Løgstør Bådebyggeri til Oskar Jensen i Hals til brug for fiskeri. Den har været igennem en omfattende restauering.
Sjægten AASE
Efterhånden som sjægtene blev udkonkurreret af motorjoller fra 1. verdenskrig og frem, endte mange udtjente sjægte på havne og strande rundt i Limfjorden. Det gjaldt også for Aase.
Aalborgjollen ALETHA
Aalborgjollen blev konstrueret af Aage Utzon (arkitekten Jørn Utzons far) i Aalborg i 1929.
Aalborgjollen er en repræsentant for Danmarks tidligste sportssejlads.
Aalborgjollen GRÅBJØRN
Aalborgjollen blev konstrueret af Aage Utzon (arkitekten Jørn Utzons far) i Aalborg i 1929.
Aalborgjollen er en repræsentant for Danmarks tidligste sportssejlads.
Kågene
Limfjordsmuseets kåge udlånes til vores gæster, der kan gå på opdagelse på egen hånd i Frederik VII’s Kanal. Udlåningsperioden er 15/6 -31/8, men kan dog også finde sted på andre tidspunkter.
Lynæsjollen AFRODITE
Lynæsjollen er ligesom sjægten inspireret af norske jolletraditioner, idet den danske sømand Ole Jensen (født 1793) stiftede bekendtskab med typen under en overvintring på Listerlandet i Norge.
UNESCO anerkender levende kulturarv
Klinkbyggede træbåde – og traditionerne omkring dem – er nu officielt anerkendt af UNESCO som levende kulturarv,
der skal sikres og bevares for kommende generationer. Læs mere her.