Det blå museum er blevet grønt

Limfjordsmuseet er nu blandt de få museer i Danmark, der har modtaget miljømærket Green Attraction. Museet har skruet ned for energiforbruget og investeret i solceller, nye vinduer og klog varmestyring. Denne mærkning er etableret af brancheorganisationen HORESTA i samarbejde med bl.a. Organisationen Danske Museer og er målrettet seværdigheder – og det er et certifikat, der forpligter.

Green Attraction logo lille tilskaaret 1

”Selvfølgelig skal vi være med til at passe på miljøet. Det var vi også før, men nu har vi fået kigget os selv efter i alle kroge og er ikke kun involveret i en masse gode, grønne projekter, men har også fået systematiseret vores egen drift og dagligdag. Det giver super fin mening.”

Jesper B. Christensen, Miljøkoordinator

Limfjordsmuseet skal ikke bare skal værne om bygninger, skibe og kulturarv, men også være med til at passe på miljøet. Derfor har vi det seneste år kigget grundigt på os selv og rykket i en grønnere retning i forhold til indkøb, energiregnskab, affaldssortering og brug af kemikalier. Det betyder, at Limfjordsmuseet fra denne sæson har lov at kalde sig en grøn attraktion – eller Green Attraction, som det nye miljømærke hedder.

Bag Green Attraction står brancheorganisationen Horesta. Certificeringen er målrettet turistattraktioner i Danmark, som lever op til en række stramme miljøkrav. Tanken er, at det lille grønne mærke skal gøre det lettere for gæster og besøgende at træffe bæredygtige valg. Indtil videre er der i alt 24 grønne attraktioner i Danmark, som omfatter alt fra museer over forskellige former for forlystelsesparker og zoologiske haver. Og nu også Limfjordsmuseet.

”Det handler ikke om at være aktivistisk – det handler om at tage stilling og tage ansvar.”

Jesper B. Christensen, Miljøkoordinator

Kan kulturarv være grønt?

Undervejs i processen stødte vi på flere udfordringer, hvor nutidens krav til miljø og energi kolliderede med vores forpligtelse til at værne om kulturarven.

Kanalfogedens gamle hus og hestestald mellem fjorden og Frederik VII’s kanal er for eksempel fredede bygninger med et lag glas i de gamle vinduer. Dem må man ikke erstatte med termoruder, selvom de er piv-utætte. Derfor har museets altmuligmand brugt vinteren på at lave forsatsvinduer til den indvendige side af hus og hestestald, der i dag huser museets kontor, udstilling, snapseri og foredragssal. På den måde er det alligevel lykkedes at forene den historiske arkitektur med nutidens krav til et lavere forbrug af energi.

På samme måde er der grænser for, hvor meget man kan pille ved museets flåde af historiske fartøjer. Dem kan man ikke bare elektrificere i miljøets navn.

”Derfor vil man også i fremtiden kunne se røgen og høre lyden fra en gammel glødehovedmotor, når solen igen titter frem. Det hverken kan eller skal vi lave om på.”

Jesper B. Christensen, Miljøkoordinator

next step himmerland

Limfjordsmuseet forpligter sig til at fortsætte med at implementere bæredygtige løsninger og bidrage til en mere miljøvenlig fremtid.

Hvad har vi gjort?

 • Solernergi og energieffektivitet

  Installation af solceller, udskiftining af vinduer og optimeret varmestyring for at reducere energiforbruget.

 • Reduceret brugen af kemikalier

  Mængden af kemikalier i rengøringsmidler er blevet kraftigt reduceret og moderne maling er erstattet med linolie og naturtjære.

 • Affaldhåndtering

  Opgradering af affaldssortering for både personale og besøgende for at minimere miljøpåvirkningen.

 • Indkøb

  Hele museets indkøbspraksis er blevet omtænkt og gjort mere bæredygtig for at mindske vores aftryk.

 • Involvering i grønne projekter

  Deltagelse i initiativer til beskyttelse og genopretning af havmiljøet, herunder udplantning af ålegræs og fjernelse af spøgelsesnet.