Vægterture

Sommeren igennem kan man opleve Løgstør Købstads Vægterlaug på nærmeste hold, når de går gennem byens gamle bydel, hvor de fortæller om byens historie og afsynger de gamle vægtervers.

Bål og brand, tyve og brandstiftere, kendte og ukendte løgstørianere lever videre i fortællingen, når Løgstør Købstads Vægterlaug går sine runder i byen og beretter om Løgstær igennem 500 år.

I en tid før gadelygterne kunne de natmørke gader i Løgstør være et skræmmende og farligt sted. For at beskytte byens borgere gik vægterne rundt i byen, mens de udråbte klokkeslette og sang traditionelle vægtervers. Så kunne byens borgere sove trygt i forvisning om, at vægterne holdt øje med tyve, røvere og ildebrand.

Vægterne gik omkring i byen om natten og udråbte klokkeslettene fra kl. 20 til og med kl. 4. I dagtimerne udråbte vægterne vigtige meddelelser, mens de slog på byens tromme for at tiltrække sig borgernes opmærksomhed.

Den første vægter vi kender i Løgstør er 1781. Da gadebelysning blev almindeligt og hver større by fik sit eget politivæsen blev vægterne overflødige. Det sidste vægtervers i Løgstør blev sunget i 1880.

Men i 2016 skete der noget. For i anledning af Løgstør 500 års jubilæum besluttedes det at genoprette Løgstør Købstads Vægterkorps. Om sommeren kan man opleve de fire vægtere, når de går gennem byens gamle bydel, hvor de fortæller om byens historie og afsynger de gamle vægtervers.

 

Hvor og hvornår?

Vægterne går deres faste ture hver onsdag fra 12. juni til og med 14. august kl. 19.30. Der er ingen tilmelding, så mød bare op. Det er gratis.

Mødested er ved Den gamle Toldbod, Toldbodgade 8.

Har du lyst til en privat vægtertur, kan det også arrangeres. Ring og hør nærmere på tlf. 9867 1805.

Vaegtere 2024 Mogens livsnyder