Skoletjenesten på Limfjordsmuseet
På Limfjordsmuseet bliver I klogere på både kultur- og naturhistorie. Med Limfjorden i baghaven kan I komme helt tæt på livet under vand – både fysisk og fagligt. Vi indbyder til levende undervisningsforløb og oplevelser i skønne rammer med autentiske historiske bygninger, rørebassin, sejlture og naturligvis Limfjorden.

Et forløb, der passer til jer!
Limfjordsmuseet tilbyder engagerende og sanselige læringsoplevelser, der bringer fjordens natur og historie helt tæt på. Vores skoletjeneste er et levende undervisningsrum, hvor børn og unge – fra vuggestue til ungdomsuddannelser – kan opleve, sanse og eksperimentere med Limfjordens kulturarv og økosystem.
Vi kombinerer fag som biologi, natur/teknologi, historie og madkundskab i undervisningsforløb, hvor viden bliver til virkelighed gennem hands on aktiviteter og fortællinger, der vækker nysgerrighed og undren. Gennem vores undervisning ønsker vi at styrke elevernes tilhørsforhold til fjorden og inspirere dem til at tage vare på naturen og kulturarven.
På Limfjordsmuseet er fjorden altid i centrum – og vi lover, at man får den helt op under neglene! Vi kan altid tilpasse et forløb efter jeres ønsker.
„Vores skoletjeneste handler om at vække nysgerrighed og give eleverne oplevelser, de kan mærke – uanset om de elsker at få fingrene i vandet eller fordybe sig i detaljerne.“
Tine Pedersen
Vi vil
- Være en aktiv medspiller i forhold til historie-, kultur- og dannelsesudbuddet i Vesthimmerlands Kommune for børn og unge – fra børnehaver til ungdomsuddannelser.
- Byde på et anderledes oplevelses- og læringsmiljø, hvor kulturarven afprøves, sanses og erfares igennem håndgribelig formidling.
- Åbne hele Limfjordsverdenen for deltagerne. Vi kombinerer fag som biologi, natur/teknologi, historie og madkundskab med en god dosis humor og masser af fortællinger – og muligheden for at få fjorden helt op under neglene.
Vi bringer Limfjorden ud
Vi kan altid tilpasse et forløb eller et besøg efter jeres ønsker og behov. Det kan være som optakt, indspark, afbræk eller afslutning på et forløb hos jer, eller som en enkeltstående oplevelse i et alternativt, autentisk læringsmiljø.
Vi kan mødes på:
- Limfjordsmuseet, Kanalvejen 40, 9670 Løgstør.
- En strand, havn eller græsplæne nær jer.
- Skolen, i børnehaven eller på ungdomsuddannelsen.
Husk at det er muligt at bestille gratis bus.


Kontakt
For mere information kontakt biolog og formidler
Tine Pedersen på
tlf. 98671805
mobil: 31477950
eller [email protected]
Tine har den officielle naturvejlederuddannelse.
Populære forløb

Limfjorden over og under overfladen
Eleverne kan, iført waders, net og spande, fange og undersøge dyr. For de lidt ældre elever kan der arrangeres dissektion i hold. Der kan også arrangeres en sejltur med et af museets historiske fartøjer.
Relevant for 0. – 9. klasse
Tilbydes i maj-juni/aug-sep
Varighed: 3 timer

Børn af fjorden
Eleverne får forståelse for, hvordan det var at være barn i en fiskerfamilie i starten af 1900-tallet. Eleverne skal være med til at klargøre fiske-redskaber, både og tilberedning af mad. Eleverne oplever også, hvilke lege børn dengang legede.
Relevant for 0. – 6. klasse
Tilbydes i maj-juni/aug-sep
Varighed: 3 timer

Fra fjord til bord
Efter et oplæg om mad fra fjorden fra 1825 til i dag, vil eleverne selv få lov at tilberede mad over trangia. Det kan være muslinger, rejer, snegle eller fisk indkøbt til lejligheden. Der vil blive talt om ernæring og levevilkår.
Relevant for 4.-9. klasse
Tilbydes hele året
Obs: 800,- for råvarer
Limfjorden – over og under overfladen
Klassetrin
2. – 9. klasse
Fag
Natur og teknologi
Biologi
Historie
Varighed
2 – 3 timer
Hvor
På Limfjordsmuseet
Hvornår
April – september
Pris
Gratis

Beskrivelse
Under overfladen leves livet helt anderledes end på land. Dyrene er tilpasset omgivelserne og er ikke lette at finde. Mange almindelige dyr i fjorden har en helt unik måde at leve og overleve på, men vi ser dem sjældent.
Aktiviteter
Efter en kort intro får eleverne waders, net, vandkikkerter og spande og inddeles i grupper. Efter en sikkerhedsinstruks fanger de så mange forskellige dyr som muligt. På stranden sorterer og tæller en lærer dyrene, mens eleverne undersøger dem, og formidleren fortæller om deres ligheder og forskelle. Fangsten danner grundlag for en snak om artsvariation. Dagen slutter ved akvarierne i Oplevelsescenteret, hvor bl.a. hummerne fodres.
Emneområde
Aktiviteten understøtter fælles mål for biologi samt natur og teknik; undersøgelse, modellering, perspektivering og kommunikation.
Børn af fjorden
Klassetrin
3. – 6. klasse
Maks 28 elever
Fag
Historie
Håndværk og design
Madkundskab
Varighed
3 timer
Hvor
På Limfjordsmuseet
Hvornår
April – oktober
Pris
400,- til indkøb

Beskrivelse
Gennem aktiviteterne vil eleverne blive introduceret til forskellige arbejdsopgaver, som børn deltog i omkring starten af 1900-tallet. Børn deltog allerede fra en meget tidlig alder i de forskellige arbejdsopgaver som en fiskebonde-familie havde for at opretholde livet ved fjorden.
Aktiviteter
Efter en kort introduktion deles eleverne i grupper som roterer gennem forskellige værksteder. Der skal laves mad i det fri, læsses kornsække i robåden, slås reb og snittes legetøj. Lærerne vil være ansvarlige for madværkstedet samt snitteværkstedet.
Emneområde
Aktiviteterne dækker fælles mål for bl.a. håndværk og design; håndtering af værktøj, materialekendskab og design. Fælles mål for historie; kronologi og sammenhæng samt fælles mål for madkundskab; madlavning samt måltid og madkultur.
Fra fjord til bord
Klassetrin
4. – 9. klasse
Fag
Historie
Madkundskab
Bæredygtighed
Varighed
2 timer
Hvor
På Limfjordsmuseet
Hvornår
Hele året
Pris
800,- til indkøb

Beskrivelse
Hvad kan fjorden byde på? Hvilke forskelle er der på nutidigt valg af råvarer og valg gennem historien? Vi ser på ændringer i madkulturen over tid og eleverne opnår en øget forståelse for mad og måltid i historien.
Aktiviteter
Efter en kort introduktion giver formidleren et kort oplæg over menneskers udvalg af mad gennem tiden. Eleverne introduceres til de valgte råvarer og opdeles derefter i grupper. Der samarbejdes om at tilberede de valgte råvarer og eleverne opfordres til at sætte ord på deres valg af tilgang til opgaven. Aktiviteten
Emneområde
Aktiviteten understøtter fælles mål for madkundskab; ødevarebevidsthed, madlavning samt måltid og madkultur samt historie; kronologi og sammenhæng samt historiebrug.