Museumsområdet

Limfjordsmuseet består af tre hovedafdelinger, der samler sig omkring Frederik VII’s Kanal.

 

Kanalfogedboligen

 

Beliggende på nordsiden af Frederik VII’s Kanal og forbundet med fastlandet med Danmarks ældste fungerende drejebro ligger Limfjordsmuseets ældste afdeling, Kanalfogedboligen. Oprindeligt var Kanalfogedboligen bolig og kontor for kanalens øverste myndighed og hans familie. I kælderen boede broopsynsmanden med familie og i baghuset var der stald til de heste, der kunne lejes til at trække et skib igennem kanalen. I Kanalfogedboligen er der udstillinger. Oplev også drejebroen og det lille lanternehus, hvor kanalbetjenten holdt til, mens kanalen var i drift, og holdt øje med skibene, der skulle igennem kanalen. Langs kanalen ligger et udvalg af museets sejlende fartøjer fortøjet..

Det Maritime Oplevelsescenter

 

Museets nyeste afdeling fra 2008 er beliggende over for Kanalfogedboligen i læ af stenalderskrænten. I Oplevelsescenteret er der udstillinger, butik og restauranten Kanalfogedens Køkken. Uden for Oplevelsescenteret findes museets maritime legeplads med maritimt inspirerede legeredskaber og liggestole. Om sommeren åbnes dørene i Oplevelsescenteret og giver adgang til stejlepladsen bag museet, hvor en række af sommerens oplevelsestilbud finder sted.

Det Historiske Bådebyggeri

 

Som det sidste ben i trekanten ligger Det Historiske Bådebyggeri, der rummer museets magasin og åbne værksteder. På bådebyggeriet restaurerer og vedligeholder museets skibstømrer og bådebygger museets flåde af bevaringsværdige skibe i samarbejde med vores dedikerede frivillige.

Uden for området

 

Limfjordsmuseet råder tillige over en række bygninger uden for museumsområdet. I den vestlige ende af Frederik VII’s Kanal ligger Kanalbetjenthusene, der er to mindre kopier af Kanalfogedboligen. Husene var oprindeligt beboet af Kanalbetjenten, der deltog i kanalens drift, samt en lods.

 

Mod øst ved Kongekajen ligger Løgstør Bådebyggeri og bedding. Beddingen er i dag ejet af Vesthimmerlands Kommune, men drives af Limfjordsmuseet. Her er der jævnligt både på bedding, lige som man som gæst kan følge med arbejdet med museets egne fartøjer.