Limfjordsmuseets Sømandskor

Limfjordsmuseets Sømandskor

 

”What shall we do with the drunken sailor” og ”Blæsten går frisk over Limfjordens vande”

 

Det er nogle af de sange, der gjalder ud over havnen, når Limfjordsmuseets Sømandskor skaber ægte, uforfalsket sømandsstemning med deres mange maritime sange. Sømandskoret synger en skønsom blanding af sange og viser med en maritim tone og fuldblods shanties.

 

Før maskinkraftens tid sejlede de store sejlskibe på verdenshavene. Arbejdet med sejlads og
vedligeholdelse af disse skibe var oftest hårdt og slidsomt for dets besætning og her kom shantyerne ind i billedet. En shanty var en sang, der var til for at hjælpe sømændene igennem hårde arbejdsdage og andre slidsomme pligter. Sangene, der vekslede mellem en shantymand (korleder) og sømændene gav en fælles rytme til det hårde arbejde. Shanties blev kaldt søens poesi, men i modsætning til landjordens poesi blev shanty-melodierne oftest digtet løbende under sangen af shantymanden, og krævede derfor en sømand med et godt humør og en livlig fantasi. Shanties var som folkeeventyr alle forundt og sunget vidt og bredt i sejlskibsfarten, og der er digtet i tusindvis af forskellige shanties. Desværre er langt hovedparten af de gamle shanties forsvundet sammen med de store sejlskibe, men de der er tilbage synges lystigt af Limfjordsmuseets Sømandskor.

 

Var det noget for dig at være med eller kunne du have lyst til at høre Sømandskoret synge, så kontakt Jørn Nygaard Christensen på tlf. 5195 3399