Sømandskoret

Limfjordsmuseets shantykor

Før maskinkraftens tid sejlede de store sejlskibe på verdenshavene. Arbejdet med sejlads og vedligeholdelse af disse skibe var oftest hårdt og slidsomt for dets besætning og her kom "shantyerne" ind i billedet. 

En shanty var en sang, der var til for at hjælpe sømændene igennem hårde arbejdsdage og andre slidsomme pligter og langtfra som nogen tror for sømandens fornøjelses skyld. En shanty er en melodi bestående af solostrofer og korstrofer – undertiden endda refrain. Med den rigtige melodi og en kyndig shantymand(korleder) kunne disse "shanties" anspore og endda samle kræfterne for de arbejdende, ombord på de store sejlskibe og herigennem lette arbejdet. Shanties blev kaldt søens poesi, men i modsætning til landjordens poesi blev shanty-melodierne oftest digtet løbende under sangen, af shantymanden, og krævede derfor en sømand med et godt humør og en livlig fantasi, der på samme tid vidste, hvad der foregik ombord, da det var, hvad der digtedes om. Shanties var som folkeeventyr alle forundt og sunget vidt og bredt i sejlskibsfarten. Dette bevirkede, at der blev digtet i tusindvis af forskellige shanties. Desværre er langt hovedparten de gamle shanties forsvundet sammen med de store sejlskibe, men de der er tilbage synges lystigt af Limfjordsmuseets Sømandskor.

Limfjordsmuseets Sømandskor synger glade sange og fortæller historier om sømand, bolværksmatroser, landkrabber og andet godtfolk.

 

Kontakt:

Jørn Nygaard Christensen 

tlf: 51 95 33 99

 

 

Share

Løgstør Købstads Vægterlaug

vaegtere sidebar a

Sommeren igennem kan du komme på en spændende tur rundt i Løgstørs gamle gader med Løgstør Købstads Vægterlaug . Læs mere her

Sommeraktiviteter på Limfjordsmuseet

sommerpaaLIM sidebarA

På Limfjordsmuseet sker der noget hver dag hele sommere. Få selv våde fingre og kom helt ned under Limfjordens overflade. Læs mere her.

Skoletjeneste

Skoletjeneste sidebara

På Limfjordsmuseet tilbyder vi spændende og faglig formidling til børn og unge i daginstitutioner, skoler og på ungdomsuddannelser. Læs mere her

Følg restaureringen af KIRSTINE

Limfjordsmuseets Historiske Bådebyggeri har siden 2013 arbejdet med at restaurere det gamle Limfjordsfartøj KIRSTINE. Følg arbejdet med fartøjet her.

Læs mere