Både og Bådbyggeri

Sjægten Nørgaard P

Sjægten Nørgaard P. er det ældste af Limfjordsmuseets sejlende museumsfartøjer.

Den er 18 fod og bygget i 1920 af A.P. Andersen i Nøreng på Salling.

Sjægten er et typisk Limfjordsfartøj, der havde sin storhedstid i perioden ca. 1850-1920.

Typen er formentlig indført til Limfjorden fra det sydlige Norge omkring 1850 og blev hovedsageligt anvendt til brug i datidens nye fiskeri med snurrevod, men anvendtes også til kroge og garn.

Sjægten er udviklet som et kompromis mellem robåd og sejlbåd. Som type er den kendetegnet ved at være klinkbygget og oftest udstyret med ringdæk og dam til opbevaring af levende fisk. I modsætning til andre jolletyper er sjægten relativt smal og højt rigget. Dens sødygtighed og gode sejlegenskaber har gjort den velegnet til at klare vind og vejrforholdene på de åbne bredninger, men også til at flygte fra fiskerikontrollen.

noergaard-p

Man fiskede gerne to - tre mand sammen, og det var almindeligt at den ene mand ejede båden og en anden redskaberne.

En evt. tredjemand var typisk en dreng.

Man roede så typisk et vod rundt og brugte kun sejlet til og fra fiskepladsen. Sjægt fra Virksund omkring 1910 Et sådant makkerpars fiskeri, kunne danne eksistensgrundlaget for to familier omkring år 1900. Efter 1. verdenskrig fortrængte bådmotoren imidlertid sjægtens rødbarkede sejl.

Siden midten af 1970’erne har sjægten fået en renæssance som fritidsfartøj. Starten på denne renæcance opstod faktisk under filmatiseringen af Hans Kirks Fiskerne, hvor det pludselig gik op for folk, at man ikke lige umiddelbart kunne fremskaffe en sjægt til optagelserne. Sjægtene i tv-serien Fiskerne er da heller ikke sjægte, men sjællandske bådtyper der på lang afstand godt kunne agere sjægt. En flok limfjordselskere mente nu alligevel, at det var for galt, og i dag mødes næsten 50 sjægte hvert år i august i Hjarbæk til de årlige “Verdensmesterskaber i Sjægtesejlads”.

Fakta om sjægten Nørgaard P. (1920)  
Konstruktion   Klinkbygget sejljolle med årer og dam
Materiale   Fyr på eg
Længde   18 fod
Bredde   5,6 fod
Dybdegående   1,8 fod
Rigning   Sprydstagerigget med storsejl, fok og topsejl
Share

Løgstør Købstads Vægterlaug

vaegtere sidebar a

Sommeren igennem kan du komme på en spændende tur rundt i Løgstørs gamle gader med Løgstør Købstads Vægterlaug . Læs mere her

Sommeraktiviteter på Limfjordsmuseet

sommerpaaLIM sidebarA

På Limfjordsmuseet sker der noget hver dag hele sommere. Få selv våde fingre og kom helt ned under Limfjordens overflade. Læs mere her.

Skoletjeneste

Skoletjeneste sidebara

På Limfjordsmuseet tilbyder vi spændende og faglig formidling til børn og unge i daginstitutioner, skoler og på ungdomsuddannelser. Læs mere her

Følg restaureringen af KIRSTINE

Limfjordsmuseets Historiske Bådebyggeri har siden 2013 arbejdet med at restaurere det gamle Limfjordsfartøj KIRSTINE. Følg arbejdet med fartøjet her.

Læs mere