Oplevelser

Løgstør Købstads Vægterlaug

Løgstør Købstads Vægterlaug; Løgstør; Muslingebyen;

I en tid før gadelygterne kunne de natmørke gader i Løgstør være et skræmmende og farligt sted. For at beskytte byens borgere gik vægterne rundt i byen, mens de udråbte klokkeslette og sang traditionelle vægtervers. 

Med vægterne i gaderne kunne byens borgere sove trygt i forvisning om, at vægterne holdt øje med tyve, røvere og ildebrand. Det første vidnesbyrd om vægtere i Løgstør er fra den 4. maj 1781, hvor en vægter ved trommelag udråbte en tilflytning til Løgstør. Vægteren var Michael Jørgensen, og han var sandsynligvis den første vægter i Løgstør.

Vægterne gik omkring i byen om natten og udråbte klokkeslettene fra kl. 20 til og med kl. 4, men i dagtimerne var det tiillige vægternes opgave at udråbe for byen vigtige meddelelser, mens de slog på byens tromme for at tiltrække sig borgernes opmærksomhed. 

Den sidste vægter, der sang vægterversene var Chr. Kjær omkring 1880, og herefter fandtes ikke vægtere i Løgstør.

Men i 2016 skete der noget. For i anledning af Løgstør 500 års jubilæum besluttedes det at genoprette Løgstør Købstads Vægterkorps. De fire vægtere: Jørn Christensen, Leif Myrup, Finn Jensen og Erik Stagsted er trukket i vægteruniform og morgenstjerne. Deres opgaver er dog ikke af helt så alvorlig karakter. De fire vægtere går sommeren igennem igennem byens gamle bydel, hvor de fortæller om byens historie og afsynger de gamle vægtervers. 

Det er hver onsdag fra d. 21. juni til 23. august kl. 19.30. Mødestedet er selvfølgelig: Vægtergade 25. 

Share

Løgstør Købstads Vægterlaug

vaegtere sidebar a

Sommeren igennem kan du komme på en spændende tur rundt i Løgstørs gamle gader med Løgstør Købstads Vægterlaug . Læs mere her

Sommeraktiviteter på Limfjordsmuseet

sommerpaaLIM sidebarA

På Limfjordsmuseet sker der noget hver dag hele sommere. Få selv våde fingre og kom helt ned under Limfjordens overflade. Læs mere her.

Skoletjeneste

praktiske oplysninger skoletjeneste

På Limfjordsmuseet tilbyder vi spændende og faglig formidling til børn og unge i daginstitutioner, skoler og på ungdomsuddannelser. Læs mere her

Følg restaureringen af KIRSTINE

Limfjordsmuseets Historiske Bådebyggeri har siden 2013 arbejdet med at restaurere det gamle Limfjordsfartøj KIRSTINE. Følg arbejdet med fartøjet her.

Læs mere