Museer står til søs

Museum på Limfjorden

I Limfjordslandet er det ikke kun folket, der skal ind på museerne – museerne skal nu også ud til folket. I hele juli måned sejler museerne i Limfjordsmuseernes Samvirke bogstaveligt talt ud i sommerlandet, når den gamle Venøfærge besøger en række limfjordshavne med en sejlende udstilling.


Et sejlende museum bliver en realitet, når Danmarks ældste fungerende bilfærge Venøsund (1931) besøger 11 limfjordshavne juli måned. Det sejlende museum rummer særudstillingen Din fjord – min fjord. Udstillingen bygger på en undersøgelse fra 2010 foretaget af Limfjordsmuseernes Samvirke om den rekreative brug af Limfjorden. De medvirkende museer har interviewet en række limfjordsfolk, der bruger Limfjorden rekreativt for at afdække, hvad der ligger bag deres brug af fjorden, og hvad deres forhold til fjorden og deres hobby/sport er. Mere konkret er det kajakroere, sejlskibssejlere, surfere og træskibssejlere. Resultaterne har hidtil kun kunnet læses i museernes forskningsrapporter, men nu bliver de sammen med udvalgte genstande også formidlet i små film og tilgængeliggjort for omverdenen.

Museerne vil blive klogere på brugen af fjorden

Limfjordsmuseernes samvirke har imidlertid ikke kun en ambition om at gøre de besøgende klogere på Limfjorden. Det er også målet, at museerne selv bliver klogere. Det sejlende museum rummer således ikke kun en særudstilling. Med om bord er der også medarbejdere fra de deltagende museer. Museerne håber nemlig også på, at folk har lyst til at møde op med genstande, fotografier og beretninger om deres brug af Limfjorden. Museerne understreger, at det ikke kun er gamle ting, der er værd at bevare for eftertiden.
Nutiden bliver som bekendt også historie en gang. Gennem dialog med de besøgende håber museernes også at blive klogere på, hvordan folk opfatter museerne i Limfjordslandet. For museerne rummer projektet nemlig en enestående chance for at møde gæsterne, og der er derfor sat møbler op, så det er muligt at tage en snak og indsamle genstande, historier
og holdninger.

Limfjorden for børn

Når den gamle Venøfærge gæster havnene, bliver der også fokus på at skabe nogle gode limfjordsoplevelser for børnene. Hver dag vil man derfor kunne møde Limfjordsmuseets rullende og sejlende biologer, der både har dyr og gode historier med fra Limfjorden. For børn og barnlige sjæle bliver der desuden mulighed for at smage på Limfjorden. Muslingefabrikken Vildsund Blue har sponsoreret friske blåmuslinger til hele sommeren, som gæsterne selv skal tilberede ved muslingekogeskoler sammen med biologerne.

 

Det sejlende museum gæstede i 2013 følgende havne - program for 2014 er på vej

2. og 3. juli: Lemvig havn

5. juli: Jegindø Havn

7. juli: Doverodde

9. og 10. juli: Thisted

12. og 13. juli: Løgstør

15. juli: Hvalpsund

17. og 18. juli: Skive

20. og 21. juli: Fur

23. og 24. juli: Nykøbing Mors

26. og 27. juli: Glyngøre

29. og 30. juli: Struer

Share

Løgstør Købstads Vægterlaug

vaegtere sidebar a

Sommeren igennem kan du komme på en spændende tur rundt i Løgstørs gamle gader med Løgstør Købstads Vægterlaug . Læs mere her

Sommeraktiviteter på Limfjordsmuseet

sommerpaaLIM sidebarA

På Limfjordsmuseet sker der noget hver dag hele sommere. Få selv våde fingre og kom helt ned under Limfjordens overflade. Læs mere her.

Skoletjeneste

Skoletjeneste sidebara

På Limfjordsmuseet tilbyder vi spændende og faglig formidling til børn og unge i daginstitutioner, skoler og på ungdomsuddannelser. Læs mere her

Følg restaureringen af KIRSTINE

Limfjordsmuseets Historiske Bådebyggeri har siden 2013 arbejdet med at restaurere det gamle Limfjordsfartøj KIRSTINE. Følg arbejdet med fartøjet her.

Læs mere